16. marts 2023, Berlingske Tidende:

"Historisk skam på skemaet - Kritiserer gymnasiers historieundervisning: Eleverne får et 'forvrænget syn på vores civilisation'."

Debatinterview omhandlende tendenser m.h.t. emnevalg og vinkling i dagens historieundervisning på ungdomsuddannelserne:

"Sagen er jo, at en civilisation, der har fået dårlig samvittighed over disse ting, er ret unik. Hverken kineserne, osmannerne eller araberne havde dårlig samvittighed over deres imperier og slaveriet. Alene Vesten har gransket sine egne værdier og derigennem nået frem til, at slaveri er uforsvarligt og må afskaffes. Men eleverne lærer ofte ikke noget om de dybe rødder i den vestlige kultur, som førte til den konklusion."

Interviewet er en del af en serie, hvor journalist og historiker Christian Foldager også taler med Oxfordprofessor Nigel Biggar ("Colonialism. A Moral Reckoning"), Jeffrey Fynn-Paul (Leiden University, "Not Stolen: The Truth About European Colonialism in the New World") og Joanna Williams ("Teaching National Shame"). [Læs]

 
 
 
 

16. december 2016, Berlingske Tidende:

"Årets 10 bedste bøger om historie"

Nr. 5: Michael Pihl og Jesper Rosenløv Korstogene

   
 

 

 
     
 

Uddrag af presseomtale af bogen

Korstogene - islams ekspansion og kristen modoffensiv (foråret 2016) 
 

[Bogens] nøgterne, velformidlede og frem for alt fair fremstilling af kilder og fakta er en kærkommen nuancering af de ammestuehistorier, vi plejer at fortælle hinanden om Det lykkelige Arabien og de onde korsriddere.

- Kristian Ditlev Jensen, forfatter og journalist (Weekendavisen, 1. april 2016)

 

En ny vinkel på emnet med et tydeligt tværfagligt fokus. […] En bog med mere tyngde, end vi hidtil har set på dette område. […] Samlet set må konklusionen være, at bogen bestemt kan anbefales til bogkælderen.

- Anders Bærholm Frikke (Noter - Historielærerforeningens fagblad, nr. 209, juni 2016).
 
         
 

Det er en seriøs, aktuel og velskrevet bog, der afliver myter om de kristne stridsmænd. […] Men Michael Pihls og Jesper Rosenløvs værk er først og fremmest en grundig og seriøs historiebog, der med baggrund i den nyeste forskning forsøger at fortælle en helt anden historie end den, vi er vant til, og det, vi har set på film. […] [Forfatterne] argumenterer godt for deres valg med en åben fremlæggelse af den litteratur, de har brugt. […] Pihls og Rosenløvs bog er et kærkomment opgør med sejlivede myter om korstogene.

- Bent Blüdnikow, historiker og journalist (Berlingske Tidende, 16.marts 2016)
 

Ny fortrinlig undervisningsbog afliver kompetent myterne om et forkætret emne. […] En fortrinlig bog […], som med udbytte kan læses af alle, som ønsker at få punkteret myterne omkring korstogene.[…] [Bogen] er en meget anbefalelsesværdig bog for den, der gerne vil opdateres og have den dybere forhistorie for de nuværende rivninger mellem den muslimske og den vestlige verden på plads.

- Henrik Jensen, historiker (Jyllandsposten, 19. marts 2016)
 
         
 

[Bogen] sætter de kristne korsriddere ind i en bredere og dybere sammenhæng end normalt. […] Her kommer en ny bog med et stærkt oplysende potentiale. […] Skrevet og formidlet på et klart og stringent dansk. […] Man tror knap sine egne øjne, når man åbner den rigt illustrerede lærebog med kilder og følger dens gennemgang af korstogenes tid, sted, forløb og forhistorie. For som undertitlen røber, sættes de kristne korstog ind i en bredere og dybere sammenhæng med den islamiske ekspansion i Mellemøsten, Nordafrika, Øst- og Sydeuropa, som unægtelig foregreb dem. […] Den kristne modoffensiv hvilede på forestillinger om bod, pilgrimsfærd og hjælp til de kristne i Østen, som var blevet underlagt islamiske magthavere, selv om også andre faktorer gjorde sig gældende. Historien spiller sjældent kun på én streng. […] Pihl og Rosenløvs nøgterne lærebog sætter disse dynamikker ind i deres historiske kontekst, mens korstogenes kronologi oprulles, og det er en bedrift i sig selv.

- Mikael Jalving, historiker, journalist og debattør (Jyllandsposten, JP-blog, 9. marts 2016)
 

[Bogen giver] et dybere perspektiv […] [og] forklarer, hvad korstogene var en reaktion på, og hvorfor de opstod. […] Det gør de to forfattere ved en udførlig gennemgang af islams historie og de islamiske rigers erobringer, inden de når til korstogene. Der er styr på sagerne og kilderne. […] Bogen henviser også til hundredvis af kilder fra samtiden, som oversat til dansk findes tilgængelige på en tilhørende hjemmeside. Strålende. […] Bogen forsvarer ikke korstogene. Den forklarer dem.

- Rasmus H. C. Dreyer, kirkehistoriker og præst (Sjællandske Medier, 4. marts 2016)

 

 

 

Yderligere uddrag af debatten om bogen kan læses her [link]

 
   

 

 
     
 

Kontakt

 
 

 

 

 

 

 

HJEM | OM | NYT | BØGER | ARTIKLER| VIDEOER | MEDIER